Despre arta (şi nu numai …)

chip-inger-w

Prin artă, oamenii se înalţă cu bucurie spre Dumnezeu, prin cunoaşterea, conştientizarea, înţelegerea şi trăirea Frumuseţii Divine.

Opera de artă generază rezonanţa benefică ce uneşte creatorul şi beneficiarul, prin Iubirea Hristică manifestă în aceştia şi în ea însăşi, pentru ca aceştia, împreună, să ajungă în stări inforenergetice superioare, optime pentru evoluţia lor spirituală, pentru a se apropia mai mult de Dumnezeu.

Pentru a putea fi creator, un om trebuie să aibă mai întâi, talent, numai că talentul trebuie muncit, adică înmulţit, ca talantul din poveste. Din ce am constatat fiecare dintre noi, se observă că e mai uşor cu talentul şi mult mai greu cu talantul.

Unica problemă care rezultă din istoria cu talentul şi talantul este că, dacă nu înmulţeşti talantul, pierzi talentul.

Adică: dacă, vreme de câteva vieţi consecutive, Dumnezeu ţi-a dat un dar ca să-ţi faci misiunea şi tu nu l-ai folosit de loc sau l-ai folosit insuficient sau necorespunzător, atunci, după principiul “Domnul a dat, Domnul a luat”, Dumnezeu îţi ia darul, respectiv componentele lui inforenergetice şi le dă celor capabili şi, mai ales, doritori să-l folosească. Pentru că nu degeaba se spune: “Cine are, i se va da, cine nu, i se va lua.”

În Legile Tatălui Ceresc, nimic nu este gratis, ci toate darurile pe care le primim trebuie “plătite” cu muncă, cu eforturi voliţionale de conştientizare a darurilor, de înţelegere a misiunii pe care trebuie s-o îndeplinim cu ajutorul lor şi de realizare a acesteia în mod optim, adică întocmai şi la timp, înmulţind, astfel, darurile primite şi îmbogăţindu-ne zestrea astrală pentru a ne apropia din ce în ce mai mult de Dumnezeu.

Oamenii spun că “Frumuseţea stă în ochiul privitorului”. În inforenergetică, “Frumuseţea stă în sufletul primitorului”.

Adică, cu cât sufletul primitorului este mai elevat, cu atât el va putea intra în rezonanţă cu mesaje artistice din ce în ce mai elevate. Sau, mai bine zis, cu cât eşti mai frumos pe dinăuntru, cu atât arta se va înfrumuseţa mai mult.

Capacitatea de decodificare a mesajului artistic este dată de ceea ce se poate numi “inteligenţa specializată în frumuseţe”, parte a inteligenţei umane specializată în decodificarea algoritmilor specifici artei. Ca orice tip de inteligenţă, aceasta trebuie exersată pentru a putea fi îmbogăţită cu caracteristici noi.

Cu alte cuvinte, exerciţiul Frumuseţii Divine, cu toate modelele sale, face parte din ”culegerea de probleme” pentru acasă a fiecărei fiinţe umane care vrea să evolueze spiritual, să-L manifeste din ce în ce mai mult pe Dumnezeu.

Am vorbit, până acum, despre arta cu ”A” mare, ai cărei slujitori sunt “corifei”, “titani”, “mari artişti” cunoscuţi si recunoscuţi, care populează manualele şi cărţile de istorie a artei, muzeele celebre sau afişele unor teatre sau opere de prestigiu, arta cu ”A” mare la care vibrează la unison grupuri mari de oameni, pe tot mapamondul.

Adevărul este că la fel de importantă (sau, poate, mai importantă?) este arta cu ”a” mic, adică arta care se manifestă şi ne înfrumuseţează viaţa noastră cea de toate zilele: muşcata din fereastră e o natură statică realizată de două mâini grijulii şi un suflet de artist care au aranjat-o aşa, ca să-şi răsfeţe frumuseţea în lumina soarelui la amiază, cântecul de leagăn al mamei şoptit la vreme de seară este cea mai celebră uvertură în cea mai celebră interpretare, iar dansul bunicilor la nunta de aur este cel mai reuşit pas de deux pentru că ei saltă pe pantele de lumină ale iubirii.

De fapt, o operă de artă poate fi constituită şi din trei felii de pâine aşezate cu dragoste într-un coşuleţ de nuiele. Aceasta este faţa mai puţin văzută şi mai puţin conştientizată a artei hristice, varianta lipsită de glorie lumească, dar valoroasa în ierarhia divină. Aceasta este arta în varianta banală sau, mai bine zis, banalizată, care constituie, în general, apanajul femeii, artista necunoscută şi nerecunoscută a vieţii celor dragi ei.

Şi, dacă manualele de istorie a artei sau muzicii sau arhitecturii sunt populate numai de “titani”, “corifei” şi ”mari maeştri”, viaţa noastră este dăruită de Bunul Dumnezeu cu artişti cu “a” mic, specializaţi în arta cu “a” mic, cunoscuţi şi necunoscuţi, care ne încântă sufletele în fiecare zi şi care pot fi mama, tata, copilul, vecinul, colegul de serviciu, omul de pe stradă.

Esenţială este manifestarea Frumuseţii Divine fără condiţii, oriunde şi oricând, pe această planetă şi în toate versurile de Lumină.

Roxana Andrei, gr.X

 Revista Glasul Iubirii nr. 1 (XII-2011)

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>