Respectul

respect-fluture-web

Respectul este o datorie umană, care-l înalţă pe cel care-l manifestă. Fiecare om are dreptul să fie respectat şi este demn de respect prin simplul fapt că este purtător al  Scânteii Divine.

Respectul de sine implică să ne îngrijim de propriile necesităţi, mai întâi de cele de natură sufletească, spirituală, apoi de cele de natură raţională, iar în final de cele fizice.

E important să ţinem cont de aceste necesităţi atunci când facem alegeri, altfel, mai devreme sau mai târziu, problemele generate de ignorarea lor vor ieşi la suprafaţă, însă amplificate.

Respectul înseamnă bun simţ şi delicateţe. Înseamnă să-l asculţi pe celălalt chiar dacă nu eşti de acord cu el, să cauţi să-i înţelegi punctul de vedere, să iei în considerare simţămintele sale, să-i laşi spaţiu de mişcare, să comunici cu el deschis şi sincer, să-l ajuţi în loc să-i judeci neputinţele.

Când cineva este respectat, el se poate manifesta aşa cum este, se poate arăta aşa cum se simte, iar calităţile lui se amplifică direct proporţional cu iubirea şi respectul pe care i le transmit cei ce-l privesc sau ascultă.
Respectul ne învaţă să ne delimităm “graniţe” între spaţiile intime, astfel încât să nu agresăm Liberul Arbitru al celorlalţi. Dumnezeu ne-a făcut acest dar de preţ şi îl respectă El Însuşi împreună cu toate entităţile cereşti.

E important să respectăm libertatea de manifestare a fiecăruia, în conformitate cu adevărul său personal. Aceasta presupune să-l acceptăm pe celălalt aşa cum poate să fie la un moment dat, fără a-l judeca. Îngăduinţa şi bunătatea favorizează creşterea respectului, atât a celui ce le manifestă cât şi a celor ce beneficiază de manifestarea lor.

Bunătatea este o bază pe care trebuie să se aşeze totul. Un edificiu, oricât de frumos şi inteligent ar fi, dacă bunătatea nu îl susţine, el se va prăbuşi.

Putem împărtăşi propriul adevăr la rândul nostru, propriile opinii şi convingeri referitoare la un aspect al vieţii sau la o situaţie, lăsându-i însă pe cei din jur să preia ceea ce au nevoie şi li se potriveşte din ceea ce le oferim, bineînţeles, cu iubire.

Cu toţii avem nevoie de spaţiu pentru a respira liber. Nu ne place ca cineva să pătrundă indiscret în spaţiul nostru intim. Când nu este păstrată distanţa cuvenită ne simţim lezaţi în demnitatea noastră.

Sentimentele nobile ce se găsesc în florile sufletelor noastre trebuie îngrijite şi dezvoltate. Prietenia, iubirea, respectul, bucuria, fericirea, bunătarea, virtuţile în general nu trebuie să dispară din sufletele noastre, pentru că, dintr-o grădină cu flori ne vom transforma într-o grădină parăsită şi goală, unde vom fi înconjuraţi de spinii urii şi de pălămida  răutăţii.

În măsura în care ne respectăm pe noi înşine, îi respectăm şi pe cei din jur.

Petronela Ioniţă

Revista Glasul Iubirii nr. 1 (XII-2011)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>