Excursie la Rezervatia “12 Apostoli”

12-Apostoli-Mosul-web

- Fundaţia de Inforenergetică “Sf. Apostol Andrei” – Filiala Iaşi organizează, în perioada 27-29 iulie 2012, o excursie în munţii Călimani către o destinaţie inedită: Rezervaţia “12 Apostoli”

De ce „12 Apostoli”? Pentru simplul fapt că este un loc special, iar de acest lucru ne vom convinge trăind, văzând şi… descoperind.

Călimanii, munţi ce-şi deapănă legendele din perioade dacice, sunt recunoscuţi pentru peisajele de poveste, dar mai ales pentru acest loc unic -  platoul „12 Apostoli” – care adăposteşte mai multe formaţiuni vulcanice, denumite ştiinţific “martori vulcanici”. De fapt sunt stânci uriaşe, având forme ce seamănă izbitor cu figuri umanoide sau zoomorfe, despre care istoricul Nicolae Densuşianu, în „Dacia Preistorică”, scrie că reprezintă urmele lasate în piatră de pelasgi.

Legendele păstrate în tradiţia locurilor indică faptul că în special zona 12 Apostoli şi vârful Lucaciu, din vecinătate, adăposteau sanctuare dacice.

Cea mai impresionantă dintre formaţiuni este cea care poartă denumirea “Moşul” şi care are trei faţete distincte, toate de formă umanoidă (această stâncă, privită din diferite unghiuri, dezvăluie trei feţe diferite ale unui bătrân).

De sărbătoarea celor 12 Apostoli, în timpul solstiţiului de vară, localnicii urcă în această zonă a muntelui pentru a sărbători „Moşii din Călimani” sau „Moşii de Sânpetru”, cu originea în străvechiul cult dacic al soarelui, bradului şi focului, având ca temă principală cultul moşilor şi strămoşilor (Nedeea din Calimani).

Tuturor inforenergeticienilor care doresc să vadă cu proprii lor ochi “tărâmul giganţilor”, le propunem să ne însoţească în această excursie (cu plecare din data de 27.07 şi întoarcere pe 29.07), urmând traseul Iaşi – Vatra Dornei – Gura Haitii.

Din Gura Haitii, se poate ajunge la Rezervaţie prin Poiana Negrii, pe la Mănăstirea 12 Apostoli, unde ne vom opri pentru câteva clipe de rugăciune în inima muntelui.

Drumeţia presupune parcurgerea unui traseu de creastă de aproximativ 45 de minute, care este foarte accesibil.

Detaliile organizatorice – referitoare la transport, cazare şi traseu -  le vom comunica marţi, 3 iulie, la întâlnirea noastră săptămânală.

 

One Response to Excursie la Rezervatia “12 Apostoli”

  1. Simona spune:

    Buna ziua!
    Doresc sa ma inscriu pentru aceasta excursie impreuna cu fetita mea.
    Binecuvantez tot:situl,pe cei ce scriu aici,posteaza ,dar si pe cei ce-l citesc…. HAR DE LA DOMNUL!
    Pentru toti :o zi cu bucurii!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>