Dacii – Noi dezvăluiri (documentar)

Decebal-w

Poporul român este continuatorul dacilor, nu al romanilor, iar filmul “Dacii – Noi dezvăluiri”, prin dovezile istorice şi probele materiale pe care le prezintă, atestă acest lucru.

Realizat prin contribuţia mai multor personalităţi, inclusiv doi istorici, documentarul de mai jos completează într-o manieră mai riguroasă şi mai ştiinţifică filmul “Dacii – Adevăruri tulburătoare”, demolând teoria falsă a romanizării Daciei.

Cu siguranţă, multe dintre lucrurile prezentate în acest film vor fi, pentru publicul larg, surprize de proporţii…

Câţi dintre români ştiu oare că dacii liberi i-au atacat, după anul 106, pe romanii din provincia cucerită şi că au obţinut şi victorii asupra lor? Că retragerea romanilor din Dacia a fost făcută ca urmare a presiunilor dacilor liberi?

Că aceştia au atacat Imperiul Roman, la sud de Dunăre, şi după retragerea aureliană din anul 271?… Sau câţi ştiu că în secolul III după Hristos, dacii liberi au reuşit, pentru o scurtă perioadă, să unifice zona sudică, din Balcani, a Daciei lui Burebista?

Cam cât de romanizaţi puteau să fie dacii ca să facă aceste lucruri? Pentru că este o aberaţie colosală să pretinzi că dacii “cu o mână” se luptau să îi alunge pe romani, iar “cu cealaltă” preluau limba, tradiţiile şi cultura acestora, ba mai îşi şi ofereau femeile romanilor ca să se nască “noul popor”!

Limba dacilor şi limba romanilor erau mai degrabă limbi-surori, născute dintr-o limbă mai veche, cea a tracilor. Ca o confirmare a acestui lucru stau mărturie izvoarele istorice care vorbesc despre o descendenţă tracică a romanilor (însuşi Împăratul Traian îşi recunoaşte această descendenţă, în propriul său testament).

Cu alte cuvinte, nu noi suntem urmaşii Romei, ci o parte dintre italieni (din nordul Italiei) sunt urmaşi ai tracilor.

În ciuda acestor noi descoperiri, elevii români învaţă şi acum în şcoli o teză absurdă, care sună astfel:

“Cât a fost de extinsă şi de profundă această romanizare între anii 106 şi 271 nu se ştie exact. E cert însă că ea a fost destul de puternică, pentru ca, după părăsirea Daciei de către împăratul Aurelian, nu numai să nu dea înapoi, ci dimpotrivă, să se extindă şi asupra dacilor liberi din afara fostei provincii. Aşa dispar dacii din istorie” (Hadrian Daicoviciu – istoric şi arheolog)

Este posibil ca, odată cucerită o parte din Dacia, soldaţii şi coloniştii aduşi de Imperiul roman să fi exercitat o asemenea influenţă în doar 165 de ani?

În documentarul de mai jos, veţi găsi răspunsul pe care îl dau oamenii de ştiinţă, istoricii şi cercetătorii, în lumina noilor dovezi istorice.

Vizionare cu folos!

One Response to Dacii – Noi dezvăluiri (documentar)

  1. mihaela spune:

    fain acest documnetar :)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>