Gandhi: “Fii schimbarea pe care o doreşti în lume!” (film)

Gandhi-1982

- “Când pierd speranţa, îmi aduc aminte că de-a lungul istoriei calea dreptăţii şi iubirii a învins întotdeauna. Au existat tirani şi criminali, şi pentru un timp pot părea invincibili, dar până la urmă se prăbuşesc. Gândiţi-vă la asta. Întotdeauna.”  (Ganhdi)

Iniţial un avocat copleşit de emoţii, nesigur pe el, incapabil de a vorbi în public, pe măsură ce s-a “lepădat de sine”, Gandhi s-a transformat într-un lider carismatic al cărui nume a rămas marcat în istoria omenirii.

Prin comportament şi convingeri, Gandhi a fost un lider extrem de atipic, diferit de modelul occidental. A adus împreună moralitatea şi politica. După cum a marturisit chiar el, şi-a dedicat viaţa unei desăvârşiri spirituale care a luat forma luptei pentru dezrobirea Indiei.

Cu adevărat impresionante la Gandhi nu sunt atât rezultatele, cât mijloacele prin care a ajuns la ele. Gandhi a gândit, vorbit şi acţionat cu o consecvenţă uimitoare.

A fost de părere că metodele folosite pentru a ajunge la scopul dorit sunt la fel de importante ca scopul în sine. Astfel, nu se pot folosi metode injuste, violente, pentru a atinge un scop just.

A condus prin exemplu, nu prin discursuri. A trăit adevărul în care a crezut, nu a predicat prin vorbe, ci prin fapte.

A străbatut India cu trenul pentru a vedea cum trăiesc oamenii şi pentru a le înţelege nevoile. Niciodată nu a deţinut un titlu oficial şi nu a avut un birou, a trăit la limita sărăciei, alegând să îi servească pe cei mai săraci dintre săraci. Avea o disciplină zilnică de meditaţie şi rugăciune. Recunoaşterea socială, faima, averea nu îl interesau deloc. Ca o răsplată, detaşarea de scopurile lumeşti şi disciplina interioară i-au dăruit un vast arsenal de tărie şi fermitate.

Martin Luther King a spus “Gandhi a fost, probabil, primul om din istorie care a ridicat etica iubirii lui Iisus de la statutul de interacţiune între indivizi la cel de forţă socială, capabilă de a produce o schimbare de impact, la scară largă.”

Cel mai cunoscut imperativ transmis de Gandhi este “Fii schimbarea pe care o doreşti în lume”, îndemn la responsabilitate pentru propria viaţă, chemare la schimbarea sinelui, înainte de cea a semenilor şi a lumii.

Un jurnalist l-a întrebat pe Gandhi: “Care este mesajul dumneavoastră pentru oameni?” iar el a răspuns: “Mesajul este viaţa mea!”.

Vizionează filmul Gandhi (1982) cu subtitrare în limba română:

Partea I

Partea II

Partea III

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>