Pasi simpli catre o sanatate maxima

Sanatate corp
„Cei ce zic ACUM că nu au timp să facă ceva pentru un corp mai sănătos, cu siguranţă MAI TÂRZIU vor avea timp pentru boală!” (Edward Stanley)

Oamenii s-au obişnuit să creadă că, odată ajunşi într-o stare de boală, îşi vor găsi „salvarea” în reţeta prescrisă de doctor şi pumnul de medicamente pe care îl vor înghiţi timp de câteva luni, sau chiar ani de zile. În realitate, există o diferenţă majoră între „a ne trata” şi „a ne vindeca”. În prima situaţie, adoptăm o atitudine pasivă şi doar ingerăm pastile, pe când vindecarea presupune participarea noastră activă, ascultarea şi înţelegerea semnelor organismului. Boala este modul în care corpul uman „vorbeşte”, încercând să ne atragă atenţia asupra unor dezechilibre existente în viaţa noastră.

Nu ne ajută cu nimic suprimarea rapidă a bolii (aşa cum ne dorim, de cele mai multe ori!), atâta vreme cât nu remediem dezechilibrul care a condus la această stare de alertă a celulelor noastre. Iar o astfel de remediere, o revenire la starea naturală de sănătate, nu se produce într-o zi sau două, ci este un proces care se desfăşoară lent, dar sigur, pe măsură ce schimbăm în bine modul nostru de viaţă. De aceea, prima condiţie în restabilirea stării de sănătate este răbdarea.

Din discuţiile cu experţii în sănătate s-au identificat 5 paşi simpli pentru repunerea în formă a organismului şi prefigurarea unei victorii asupra oricărei boli:

 

1. Detoxifierea corpului

Se produce prin îndepărtarea reziduurilor acide şi a toxinelor acumulate zilnic din: aer, medicamente, alimentaţie, sau generate de stres sau paraziţi.

Astfel, fiinţa umană recâştigă un atribut redutabil în lupta cu boala: vitalitatea.

Atunci când toxinele nu sunt eliminate în mod corespunzător, se creează un mediu favorabil pentru dezvoltarea agenţilor patogeni precum bacterii, viruşi şi ciuperci, care conduc la boală. Pe parcursul unui an, organismul uman acumulează între 4,5 şi 5 kilograme de toxine, manifestările clinice fiind sub formă de: celulită, lipoame, fibroame, chisturi, litiază etc.

Există cateva indicii prin care organismul ne pune în gardă, avertizându-ne cu privire la existenţa un grad ridicat de toxicitate:

 • dureri de cap, migrene;
 • oboseală;
 • cearcăne;
 • acnee, pete pe piele, iritaţii, piele uscată;
 • apariţia negilor;
 • apariţia lipoamelor, fibroamelor;
 • luarea în greutate;
 • căderea părului;
 • dureri de coloană;
 • balonare;
 • unghii friabile şi cu dungi albe;
 • răceli frecvente;
 • transpiraţie urât mirositoare;
 • alergii;
 • stare de iritabilitate.

Ţinând cont de stilul de viaţă actual şi „bombardamentul” alimentar nesănătos la care ne supunem organismele zi de zi, sunt necesare minim două cure de detoxifiere pe an. Este recomandat ca acestea să fie însoţite şi de activităţi fizice regulate, o alimentaţie alcalină, dar şi o „curăţire” la nivel mental şi construirea unei gândiri pozitive.

De reţinut: Acumularea toxinelor în corpul nostru duce la îmbătrânire şi chiar o îmbătrânire prematură.

 

2. Alcalinizarea corpului

Cancerul şi majoritatea bolilor nu pot evolua într-un mediu alcalin. Aducerea pH-ului corpului de la acid la alcalin este un obiectiv major al persoanei care doreşte să fie sănătoasă.

Corpul nostru este creat pentru a lucra cel mai bine într-un mediu alcalin. PH-ul sângelui nostru este în medie de la 7.3 la 7.4.

Organismul nostru este în întregime alcalin, în afara tractului digestiv. Atunci când sunt consumate multe alimente acide, cum ar fi carnea şi produsele din carne, brânza, pâinea, zahărul, băuturile carbogazoase, mâncarea procesată, organismul se află sub presiune şi face eforturi considerabile pentru a-şi menţine PH-ul normal.

Alimentele acide, fiind preponderente în alimentaţia noastră, creează un mediu acid, care favorizează dezvoltarea bacteriilor patogene şi apariţia bolilor.

Stresul, frica, supărările, lipsa de mişcare, o alimentaţie greşită, fumatul, consumul de alcool şi de cafea, cresc aciditatea din organism.

Apa alcalină ajută la menţinerea alcalinităţii organsimului şi la eliminarea toxinelor şi a acizilor. De asemenea, este recomandată o alimentaţie bogată în:

-          Legume alcaline: ciuperci, mazare verde, broccoli, conopidă, roşii, varză roşie şi albă, ceapă, usturoi, praz, salată verde, sfeclă, morcovi, cartofi, spanac, anghinare, castraveţi, andive, pătrunjel, păstârnac, ardei, dovleac, ridichi, soia boabe, in, bostan, nap, vinete, leguminoase încolţite.

-          Fructe alcaline: stafide, curmale, smochine, lămâie, ananas, mere, caise, piersici, cireşe, avocado, struguri, banane coapte, căpşuni, grape-fruit, mango, pepene galben/roşu, nectarine, pere.

Este important de reţinut atât carnea, cât şi lactatele (brânzeturi fermentate, caşcaval, telemea, iaurt îndulcit sau iaurt cu fructe, lapte fiert, lapte praf, smântână) dar şi dulciurile (prăjituri, biscuiţi, napolitane, ciocolată) produc aciditate în organism.

 

3. Hidratarea corespunzătoare

Din punct de vedere calitativ şi cantitativ, hidratarea este de bază în asimilarea optimă a nutrienţilor la nivel celular şi eliminarea completă şi la timp a compuşilor metabolici reziduali din organism.

75% din greutatea corpului nostru conţine apă şi 85% din creier este format din apă. S-a descoperit că o deshidratare de doar 2% în organism va cauza o scădere cu 20-30% a energiei la majoritatea oamenilor. Consecinţele pot fi: dureri de cap, oboseală a minţii şi a organismului, gândire confuză, schimbarea stării de spirit, iritabilitate.

IMPORTANT de reţinut: Băuturile răcoritoare sunt foarte acide, având şi un nivel ridicat al potenţialului de oxido-reducere. Asta le face foarte nocive, permiţându-le radicalilor liberi să domine organismul, să atace şi să distrugă ţesutul.

Apa alcalină este acel tip de apă pe care ar trebui să-l bem pentru a rămâne sănătoşi. Dacă beţi 3-4 litri de apă proaspătă şi de calitate bună vă veţi bucura de următoarele beneficii pentru sănătate:

-          Energie din abundenţă – deshidratarea duce la o reducere a metabolismului;

-          Pierdere în greutate – de multe ori nivelul scăzut de energie este perceput drept un semn că organismul are nevoie de mâncare, ceea ce duce la alimentare în exces şi la creşterea în greutate;

-          O piele mai sănătoasă – nefiind hidratat, organismul îşi conservă rezervele de apă pentru a alimenta organele vitale, precum inima şi creierul, iar pielea intră în suferinţă. Hidratarea corespunzătoare oferă apă suficientă tuturor părţilor organismului, iar toxinele şi deşeurile sunt eliminate mai rapid.

-          Efect anti-îmbătrânire – apa alcalină este bogată în antioxidanţi care previn îmbătrânirea, detoxifiind organismul.

 

4. Oxigenarea corpului

Cancerul şi majoritatea bolilor nu rezistă într-un mediu oxigenat. Oxigenarea organelor şi ţesuturilor este un alt mare câştig în procesul de refacere generală.

Studiile realizate de oamenii de ştiinţă demonstrează în mod clar că o trăsătură comună a tuturor tumorilor, indiferent de originea şi provenienţa acestora, este mediul lor acid. De fapt, evoluţia tumorii se produce în condiţii de pH acid şi hipoxie sau un nivel scăzut al oxigenului.

De asemenea, o iritaţie prelungită a membranei celulare din mediul cancerigen blochează absorbţia de oxigen, atât de necesară. Atunci când celulei îi lipseşte oxigenul se creează aciditate prin acumularea produşilor toxici de metabolism, radicalii liberi.

Acest aspect creează mediul perfect pentru dezvoltarea şi multiplicarea celulelor canceroase.

IMPORTANT de reţinut: O celulă bine oxigenată şi care nu este acidă nu face cancer!

Împotriva infecţiilor se poate lupta foarte bine prin oxigenarea corpului. Iată câteva recomandări simple care ajută organismul în acest sens: respiraţia profundă, aerisirea încăperilor în care ne desfăşurăm activitatea şi mişcarea fizică (alergare, înot, săritul corzii etc.).

 

5. Întărirea sistemului imunitar

Este necesară pentru a mări abilitatea corpului de a lupta cu agresiunile din interior şi din exterior şi pentru a păstra constantă homeostazia.

Pentru aceasta, în primul rând, să apelăm la factorii de călire naturali existenţi: apă, aer, lumină solară, prin petrecerea timpului liber cât mai mult în natură, desfăşurând exerciţii fizice relaxante şi energizante. De asemenea, o alimentaţie bazată pe fructe şi legume proaspete ajută la creşterea imunităţii naturale a corpului („soldăţeii” noştri – bine hrăniţi). Astfel, facem o prevenţie primară eficace, evitând apariţia complicaţiilor şi transmiterea bolii la un nivel mai profund.

Şi,  nu în ultimul rând, ar fi bine să reţinem că:

 • Echilibrul şi armonia interioară hotărăsc… dacă suntem bolnavi sau sănătoşi!
 •  Un corp lipsit de toxine, un echilibru acido-bazic bun, duce la… un CORP sănătos, un SUFLET sănătos, un SPIRIT sănătos!

 Dr. Maria Chihaia

 

3 Responses to Pasi simpli catre o sanatate maxima

 1. TATIANA spune:

  imi place mult acest articol !!! f. important pentru sanatatea noastra !!!! complimente doamnei doct. Maria Chihaia !!!!

 2. Tomica spune:

  Dar inainte de toate trebuie sa lasi gena credintei din ADN-ul tau sa se exprime. Trebuie sa crezi, sa crezi in puterea binelui, in puterea iubirii aproapelui, in puterea iertarii, in puterea compasiunii. Astfel va dispare ura, teama, invidia, lacomia, fanatismul de orice natura, intoleranta, minciuna si ipocriyia. Vei sti ce este bucuria, linistea sufleteasca, seninatatea. Va fi pregatit terenul ca cei cinci pasi sa aiba eficacitatea maxima.

 3. ani spune:

  Aveti mare dreptate. Noi oamenii, intelegem ,,destul” , de greu , ce se intampla cu noi, iar atunci cand intelegem=cu adevarat, ne minunam …de rezultat.Mi-a placut f mult articolul, astept si altele in viitor.Cu respect, Ani Voiculescu-Medgidia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>